5 dingen waar mensen spijt van hebben voor ze doodgaan

Opvallend maar waar geven de meeste mensen op hun sterfbed dezelfde dingen aan waar ze spijt van hebben, blijkt uit onderzoek van de Australische verpleegster Bronnie Ware. Zij dacht: als we weten waarvan mensen op het eind van hun leven spijt van hebben, weten we ook wat we NU kunnen doen om die spijt te voorkomen! Wat blijkt, mensen hebben vooral Spijt van dingen die ze niet hebben gedaan. Dit is de spijt top-5, haal er je voordeel uit zou ik zeggen.

Spijt 1. ‘Had ik maar de moed gehad om mijn eigen leven te leven en niet het leven dat anderen van mij verwachtten’ 

Dit was de meest genoemde spijtbetuiging. Die maakt meteen duidelijk waarom het zo belangrijk is dat we onze verlangens leren kennen. Waar verlang jij nou écht naar? Wat zou je willen in dit leven, als je alleen jezelf had aan wie je verantwoording hoeft af te leggen? Als het niet langer relevant is wat je vader, je moeder, je partner of je omgeving van je verwacht? Waar verlang JIJ dan naar? 

Spijt 2. ‘Had ik maar niet zo hard gewerkt’ 

Stuk voor stuk zeiden de mensen op hun sterfbed dat ze liever meer tijd hadden gehad met hun geliefde en meer tijd om bv. de kinderen te zien opgroeien. Vrijwel alle mannen betreurden het heel erg dat ze zoveel van hun leven in de tredmolen van werk hadden doorgebracht. Het verlangen naar financiële zekerheid had het gewonnen van hun verlangen naar meer tijd met hun naasten. En daar hadden ze spijt van. Hoeveel tijd besteed jij aan je naasten, aan de mensen die belangrijk voor je zijn? Zijn er mensen met wie je graag meer tijd zou willen doorbrengen? Waar wacht je op?

Spijt 3. ‘Had ik maar de moed gehad om mijn werkelijke gevoelens te uiten’

Veel gaven aan hun ware gevoelens onderdrukt te hebben, omwille van de goede lieve vrede met anderen. Ze namen genoegen met een middelmatig bestaan, zijn zich nooit echt gaan door ontwikkelen. En daar hebben ze spijt van. Bij sommigen is dat inslikken van gevoelens zo hoog opgelopen, dat je het terugziet in lichamelijke en psychische klachten. Super belangrijk dus om je ware gevoelens ruimte te geven en te uiten! Hoe vaak spreek jij je werkelijke verlangens en gevoelens uit? Tegen wie hou je je in? Door jezelf meer en meer uit te spreken, aan te geven wat je wél wil, kan je je leven een hele nieuwe positieve wending geven. Spreek je uit dus!

Spijt 4. ‘Had ik maar goed contact gehouden met mijn vrienden'

Vaak realiseren mensen zich pas in de laatste weken voordat ze sterven, hoe waardevol oude vrienden waren. Er was diepe spijt als ze niet de tijd en energie hadden gestopt in de vriendschappen die er echt toe doen. Echte vrienden zijn cruciaal voor een gelukkig leven. Ze helpen je niet alleen om gelukkig te worden, maar ook om het te zijn. Hoeveel tijd investeer jij in de mensen die er voor jou toe doen? Hoe vaak stuur je een berichtje om te zeggen dat ze belangrijk voor je zijn? Hoeveel ruimte maak je om quality time samen te hebben?

Spijt 5. ‘Had ik mezelf maar meer gegund om gelukkig te zijn’

Veel mensen beseften niet dat gelukkig zijn een keuze is, ze bleven steken in oude patronen en gewoonten. Het comfort en de bekendheid van hun dagelijks leven hield hen op hun plek. Ze waren bang om écht gelukkig te zijn, om dingen te veranderen, te genieten. Serieus bezig zijn was belangrijker dan onbezorgd geluk. Terugkijkende hebben ze daar spijt van. Had de balans veel meer naar geluk mogen uitvallen. Waarbij geluk niet zit in een groter huis of succesvollere baan: geluk zit binnen in je. En kan je overal voelen: op je werk, in je relatie, in jezelf. Het voornaamste wat je te doen hebt is jezelf toestemming geven gelukkig te zijn. En daar aandacht aan geven. Geef jij jezelf toestemming om gelukkig te zijn? Hoe uit zich dat?

Ga jij voor spijt of voor voldoening?

Heb je het gevoel dat je meer voldoening uit je leven, je relatie, je werk kunt halen? Iets meer geluk? En ben je eraan toe om van een prima leven een fantastisch leven te maken? Hoog tijd dan om stil te staan bij wat je écht wilt – en daar vervolgens naar te handelen.

Wees welkom voor coaching of doe mee aan de impactvolle training Leven vanuit hart en ziel om hier mooie stappen in te zetten!

Scroll naar top