5 tips om meer energie te krijgen

Het leven is leuk, helemaal als je energie hebt om de dingen te doen waar je blij van wordt. Doe je dat langere tijd niet, dan gaat je lichaam tegensputteren en ontwikkel je chronische klachten. Terwijl je lichaam je iets belangrijks wilt zeggen, wil je hoofd je weghouden van de pijn. Twee verschillende strategieën, beiden met hetzelfde doel: een blij en pijnvrije jij.

Het klinkt misschien raar, maar voor de meeste mensen is een burn-out of bore-out  een enorm groot cadeau. Na vaak jaren van zichzelf negeren moéten ze nu wel naar zichzelf gaan luisteren, naar  de oh zo belangrijke boodschappen van hun lijf. Want daarmee is het contact vaak al lange tijd verbroken. Omdat het contact niet fijn is, te pijnlijk is. En dat terwijl er zoveel cadeaus verscholen zitten achter deze pijn.

5 tips voor meer energie (bij burn-out / bore-out / chronische klachten):

1. Neem jezelf op tijd serieus

De meeste mensen zijn geneigd lang door te lopen met klachten in de hoop dat ze weer verdwijnen. Hoe langer je jezelf (je lichaam) negeert, hoe harder je lichaam aan je gaat trekken en hoe heftiger de kwaal wordt. Gun jezelf al eerder de tijd om uit de ratrace te stappen en te onderzoeken wat je nodig hebt. Je kan je energie goed gebruiken voor het proces wat daarop volgt.

2. Onderdruk je pijn niet, ga er juist naartoe
Veel mensen proberen pijnen te onderdrukken met pijnstillers of negeren de pijn waar mogelijk. Mijn advies is het tegenovergestelde: ga juist met je aandacht naar de pijn toe. Probeer er zo goed mogelijk contact mee te maken. In de pijn zit namelijk het cadeau verstopt: het wil je iets belangrijks vertellen. En vaak als je de boodschap hebt gehoord en tot je hebt genomen (lees: de les eruit hebt geleerd), verdwijnen de klachten als sneeuw voor de zon. Ook bij chronische klachten en klachten waarvan fysiek een kwaal is vastgesteld. Er zijn niet voor niets mensen met aantoonbare fysieke rugklachten zonder pijn en vice versa.

3. Geef jezelf de tijd en raak niet gefrustreerd
Gedurende mijn bore-out raakte ik zwaar gefrustreerd dat ik de taal van mijn lijf totaal niet sprak. Chinees leek me er makkelijk bij. Tja, Chinees leer je ook niet in één dag, dus laat staan de taal van je lijf. Frustratie bleek een extra ruis op de lijn, dus werkte me dubbel tegen. Geef jezelf dus tijd en ruimte om de taal van je lijf stapje voor stapje te ontdekken. Wees lief voor jezelf. Spelenderwijs leer je sneller dan met harde hand. Gun jezelf het proces van vallen en opstaan en geef daarin niet op!

4. Vraag om hulp
Als je zelf zo diep in zit, zie je door de bomen het bos niet meer. Je hebt je zoektocht weliswaar zelf op te lossen, je hoeft het echter niet alleen te doen. Laat je helpen door professionals. Ook boeken (bv. Sleutel tot Zelfbevrijding) kunnen je helpen de vertaalslag te maken naar de psychologische ‘vertaling’ van fysieke klachten.

5. Zie de lol van de zoektocht in
Je kan jezelf en het leven heel serieus nemen, of je kan ervoor kiezen het leven als één grote ontdekkingsreis te zien. Dat laatste maakt het luchtig en leuk: het hoeft niet allemaal in één keer en het hoeft ook niet perfect te zijn. Maak er een spelletje van: elke dag een beetje meer verbinding met jezelf.

Weet je wat het gave is als je deze tips volgt? Je krijgt er een vette bonus voor terug: je hebt niet alleen minder fysieke klachten, je weet ook nog eens een stuk beter wat je wilt met je leven!
Pure verbinding met jezelf, los van de ‘ruis’ van het kritische stemmetje in je hoofd. Hoe gaaf is dat!

Wil je op ontdekkingsreis naar jouw verhaal achter je burn-out / bore – out / overspannenheid? Of wil je weten hoe je met meer energie in het leven kan staan?

Meld je dan aan het voor het IK-traject of coaching en ga stapsgewijs:

  • Snappen waar je burn-out vandaan komt
  • Je energie-lek ontmantelen
  • De taal van je lichaam leren spreken
  • Handvatten krijgen hoe je weer in je kracht komt
  • Ontdekken hoe je Liefde en Geluk kan laten stromen

Ter achtergrond: mijn energie zoektocht

Op mijn 18e kreeg ik te horen dat ik een rug van een 60-jarige had qua flexibiliteit. Ik had er zeker wel last van, maar liet me er niet door beperken qua studiekeuze (sportacademie) en fanatisme met sporten. Negeren en zo manoeuvreren dat ik door kon blijven gaan. Ben toch geen watje? Plus tja, wat kan ik eraan veranderen? Geen chiropractor, manueel therapeut etc. kon me echt helpen. Niet piepen, maar doorgaan.  Het ging zover dat ik het rond mijn 30e normaal vond om met mijn buik plat op mijn zadel te gaan liggen, voordat ik het slot van mijn fiets kon halen. Bizar als ik er op terug kijk. En toen ook: gewoon doorgaan alsof er niets aan de hand was. Totdat ik amper meer kon lopen. Ik was op. Mijn lichaam was er klaar mee. Klaar met mij. Dat ik niet wilde luisteren naar wat ie me te zeggen had.

Een harde en dankbare les
Mijn lichaam had namelijk een hele belangrijke boodschap voor me: stop met naar de buitenwereld kijken en proberen te voldoen aan verwachtingen van anderen. De basis ligt in jezelf, niet bij anderen. Ga staan in je eigen kracht en volg je eigen weg! Auwww, wat had ik die les graag al op mijn 18e begrepen. Wat mijn lichaam had helemaal gelijk. Ik volgde zó niet het levenspad wat mij gelukkig maakte. Ik wist alleen niet wat ik dan wél wilde. Dus keek ik maar heel hard om me heen. Probeerde ik het goed te doen naar andermans maatstaven en behoeften. Mooie strategie om mijn eigen ‘gebrek’ niet onder ogen te hoeven komen. Uit noodzaak ben ik nieuwe hulpbronnen gaan ontdekken om meer in contact te komen met mezelf. Te ontdekken wie ík ben en waar ík blij van word. Met vallen en opstaan ben ik een volledig nieuw levenspad gaan bewandelen. Míjn pad. En oh, wat is mijn leven daarmee gelukkiger geworden!

Scroll naar top