Hoe ik mijn angst voor liefde heb overwonnen

Als je er over nadenkt is het best bizar: uit angst om mogelijk pijn gedaan te worden of verlaten te worden,  gaan veel mensen liefde uit de weg. Om op deze manier helemaal geen liefde te ontvangen of te geven.

Dus eigenlijk manifesteer je datgene waar je het meest bang voor bent: afwijzing. En wel van jezelf. 

Je doet jezelf pijn en tekort, door jezelf te willen behouden om maar geen pijn te hebben. Een optionele pijn nog wel. Want als je de liefde met iemand aan gaat, dan kan het ook zomaar zo zijn dat het gaat stromen, dat de liefde blijft, met de dag zelfs groter wordt.

Als je het zo leest is het toch eigenlijk een no-brainer: hoppa, zet die deur van de liefde maar open en genieten maar!

Voor sommige mensen is dat absoluut een mogelijkheid. Laatst nog mogen ervaren dat een vrouw waarmee ik in gesprek was, na één rakend gesprek de knop heeft omgezet en binnen een maand de liefde van haar leven is tegen gekomen.

Toeval? Nee, dat geloof ik niet. 

Deze vrouw had al heel veel intern werk verricht, was al veel schaduwkanten en pijnkanten van zichzelf onder ogen gekomen. Ze had alleen nog het vertrouwen nodig dat het mogelijk was. Waarbij mijn eigen ‘liefdessucces’ voor haar als voorbeeld mocht dienen om het geloof en vertrouwen terug te vinden. Zo ontzettend gaaf dat ik dat kleine zetje heb mogen geven om haar liefdesleven weer in beweging te brengen. En hoe!

Mijn zoektocht in de liefde

Waarom mijn verhaal voor haar inspirerend was? Omdat ik ook jarenlang een enorme zoektocht heb gehad in de liefde. En het dus mogelijk is om van ‘heel ver’ tot een pure, stromende liefdesrelatie te komen. 

Jarenlang heb ik buiten mezelf naar liefde gezocht, daar waar ik ‘m eerst in mezelf te vinden had. Het zinnetje ‘niemand ziet mij staan’ gaat achteraf gezien volledig voor mezelf op: IK zag mezelf niet staan. Ik zocht de antwoorden buiten mezelf: 

“Waarom vindt niemand mij leuk?”  
“Waarom verovert niemand mijn hart?”
“Ben ik dan niet leuk, aantrekkelijk, slim, … genoeg?” 

Ik liep met mijn ziel onder mijn arm.

Hoe ik heb geleerd mijn hart open te stellen

Nu terugkijkend zie ik vooral een heel angstig meisje dat panisch werd bij elke toenadering en vorm van nabijheid. Iets in mij straalde energetisch uit: waag het niet om dichterbij te komen. Alsof energetisch een heel leger paraat stond om iedereen weg te jagen die dichterbij wilde komen.  

Waarom? Omdat ik doodsbang was voor toenadering. Die toenadering raakte een hele diepe pijn van gemis en afwijzing die ik in mijn binnenwereld bij me droeg. Iets waar ik op dat moment nog totaal niet bewust van was. En daardoor steeds verder gevoed is met nog meer afwijzing. En dat terwijl er – als ik nu terugkijk – echt wel animo voor me was. Ik was echt zelf de boosdoener van mijn liefdesongeluk. 

Omdat ik mijn eigen beschermingsmechanisme niet doorhad, zag ik alleen dat niemand mij wilde ‘veroveren’.

En daar ontstond mijn verdraaide beeld van de realiteit: in plaats van met liefde en aandacht naar mezelf te kijken en te ontdekken wat ík nodig had om een ander toe te laten, bleef ik hangen in het zelfbeeld dat niemand mij leuk genoeg vond.

Of ik vond niemand leuk, of twee tegelijk. In dat laatste geval deed ik niets. Een geniale move van mijn binnenwereld om afstand te houden. En dat terwijl beide keuzes vaak best oké waren 😉

Ik zie en voel wat jij niet ziet en het is...

Overigens was het beeld naar de buitenwereld een hele andere. Die hebben vooral een sterke, stoere, sociale, actieve, zelfstandige vrouw gezien. Ik liet mijn kwetsbare kant natuurlijk niet zien, dan zou ik zwak en kwetsbaar overkomen. No way!

Met alle wetenschap van nu denk ik: had dat maar gedaan!! Had ik maar een beetje van mijn kwetsbaarheid en van zoektocht laten zien aan de mensen die dichtbij me stonden. Ze waren echt niet weggelopen, sterker nog: ik had waarschijnlijk een arm om me heen gehad en ook meer over hun gevoel mogen horen. Ze hadden me ook niet zwak gevonden, waarschijnlijk eerder krachtig en lief.

Uiteindelijk ben ik gelukkig stapjes gaan maken om de liefde meer toe te laten. Met vallen en opstaan en met heel veel gedoe. Want tja, als je zelf een zoektocht hebt in je hart openstellen hebt, dan trek je mensen aan die een soortgelijke zoektocht hebben. Het zijn als het ware spiegels, bedoeld om jezelf meer te gaan zien en de lessen te leren die er te leren zijn.

Mijn grote valkuil is altijd geweest dat ik vooral de ander zag, de ander wilde helen. Want als ik voor de ander zorg, dan mag ik er zijn. Maar ook: als ik met de ander bezig ben, hoef ik mijn eigen aandeel niet onder ogen te komen (jaja, daar is ie weer).  Dus trok ik steeds complexere, aandacht-vragende partners aan. Ik kon mijn lol op!

In de tussentijd ben ik (gelukkig!) ook veel tijd gaan besteden aan persoonlijke ontwikkeling. Ik had ergens wel door, dat er ook voor mij werk aan de winkel was 😉

Hoe is mijn groei tot stand gekomen?

De eerste grote stap was een aantal sessies bij een hapto therapeut. Daar heb ik ontdekt dat ik totaal uit verbinding was met mijn lichaam. Ik was vooral rationeel aan het overleven in plaats van voelen en leven.  Om gezien te worden, heb ik mijn lichaam te gaan bewonen. Pas veel later zou ik ontdekken hoe ontzettend veel mijn lichaam mij kan vertellen over mijn gevoelswereld. 

Daarna volgde de NLP practitioner opleiding. Lekker veilig in groepsvorm een aantal methodieken leren en aan de zijlijn – door op elkaar te oefenen – heel veel meer te weten te komen over jezelf. Hier heb ik ontdekt dat het heel logisch is dat ik anders denk en ook dat dat helemaal oké is. Ook heb ik hier stapjes gezet in het ontdekken dat de deur naar mijn hart enorm veel sloten had. En heb ik aan een paar sloten kunnen sleutelen.

Mijn groei kwam in een stroomversnelling bij het doen van de opleiding tot Systemisch Coach. Gedurende deze opleiding leer je wat de impact van je familiesysteem is op je doen en laten in het hier en nu. Veel geoefend op elkaar en daarin hele grote cruciale stappen gezet in het ontdekken, erkennen en ‘bevrijden’ van wat er diep in mijn hart verscholen lag. Deze inzichten zijn enorm inzicht gevend geweest, ik denk niet of ik zonder het ondergaan van deze familieopstellingen had gestaan waar ik nu sta. Gebruik deze methodiek dan ook graag in mijn praktijk om mensen een stap naar zichzelf te laten maken.

Een andere grote leerschool is de leerschool van het aangaan van de liefde geweest. Door de (liefdes)verbinding met een ander aan te gaan – ook als ik ergens al voelde dat het niet de ‘ware’ was – heb ik zo ontzettend veel geleerd en genoten. Daar waar je elkaar raakt, is er een mooie kans om jezelf beter te leren kennen en ervan te groeien. Vaak zag ik dat tijdens een relatie overigens niet zo hoor 😉 Die inzichten zijn pas veel later gekomen. Pas toen het tot me doordrong dat ik echt alleen maar naar mezelf te kijken heb en mijn eigen aandeel te ontdekken heb in het grote geheel.  

Een belangrijke sleutel naar transformatie is de stap naar zelfreflectie geweest. Mezelf zien inclusief mijn zoektocht én negatieve en zwarte randjes. Om daar vervolgens liefdevol naar te kijken en mijn kleine ik daarin te erkennen en te omarmen.

En misschien wel de belangrijkste: durven uit te reiken. Zowel naar vrienden als naar professionele hulpbronnen: een coach, een haptotherapeut, een familieopsteller, een healer etc. De lijst hierboven is slechts een kleine greep van de zee aan trainingen, opleidingen en sessies die ik ondergaan heb om dichterbij mezelf te komen. Daarover later meer.  

Ik heb mijn pad zelf te bewandelen. En mag dat mooi samen met anderen doen!

Hoe het nu is?

In de liefde ben ik momenteel zeer gelukkig. Voel ik voor het eerst van binnenuit dat het voor mij ‘klopt’. Alles in mij zegt ja, wat echt iets totaal nieuws voor me is en vooral ontzettend fijn! Schuurt het dan nu niet meer? Jawel hoor. En dat is helemaal oké. Zolang we allebei oog houden en verantwoordelijkheid nemen voor ons eigen aandeel hierin, is het zelfs super interessant en leerzaam!

Of ik bang ben om afgewezen of verlaten te worden? Absoluut, dat gevoel is niet van de een op de andere dag weg. Sterker nog, ik voel de angst soms meer dan ooit. Met één heel groot verschil ten opzichte van vroeger: als ik nu de angst voel, dan voel ik gelijk ook heel veel dankbaarheid. Dankbaar dat ik dit diepe gevoel van liefde mag ervaren, dat mijn hart zo geraakt mag worden, dat deze persoon zo waardevol voor me is dat ik wil dat hij blijft. 

De toekomst is niet te voorspellen. En ja, mogelijk gaat het ooit heel veel pijn doen. Maar weet je wat: ik maak dit maar mooi mee! Deze beleving neemt niemand me meer af. De liefde en vertrouwen die ik nu voel werken enorm helend. Daarnaast geloof ik er sterk in dat het universum altijd het beste met me voor heeft. Dus mocht het ooit zo zijn dat onze levenspaden van elkaar af bewegen, dan is dat met een reden. En zal ik er uiteindelijk sterker uitkomen dan ooit.

Mijn advies aan een angstig hart

Als ik je vanuit mijn voorheen bange hart één advies mag geven: blijf bewegen. Ga jezelf ontdekken, jouw pad bewandelen. Ben je off-track, dan kom je daar vanzelf achter en weet je in ieder geval waar je niet moet zijn 😉

Weet dat je niet voor niets de mensen aantrekt die je nu aantrekt: leer de les, bedank ze voor hun aandeel in jouw groeiproces en beweeg door. Steeds dichter naar jouw levenspad.

Heb je behoefte aan ondersteuning in jouw liefdeszoektocht? Mijn deur staat voor je open voor een liefdesanalyse (‘waar gaat het bij mij ‘mis’), een familieopstelling, een healing.. dat wat nodig is voor jou om in beweging te komen of te blijven.

Leef in liefde, dan is je wereld het mooist! 

Liefs,

Simone

Hi, ik ben Simone van den Berg en heb een enorme zoektocht gehad naar liefde, werk- en levensgeluk. In mijn blogs en vlogs deel ik de kennis en inzichten die ik heb opgedaan. Tevens werk ik als healer, familieopsteller, energiewerker & inspirator, waarbij ik mensen begeleid op hun zielenpad naar meer liefde, werk- en levensgeluk. Wees welkom om kennis te maken!

Plan vrijblijvend een gratis kennismakingsgesprek in

Wil je liever direct een afspraak inplannen? Bel me gerust op. Een mailtje sturen met jouw beschikbaarheid kan ook, dan kom ik er spoedig bij je op terug. 

Scroll naar top