Uit angst voor storm je bunker in

Als de weersvoorspellingen aangeven dat er mogelijk storm op komt is, worden direct overal voorzorgsmaatregelen getroffen om de schade te beperken. Zoveel mogelijk wordt weggehaald of vastgezet en op voorhand worden activiteiten gecanceld. Want je weet maar nooit wat de storm doet. En wat voor schade dit kan opleveren.

Is het niet net zo in de liefde?

Zijn we ons daar ook niet op voorhand al voor aan het beschermen? Want je weet maar nooit… misschien loop je wel schade op. Dus verstoppen we onze gevoelens en onze verlangens. Gaan we echte connectie uit de weg.

En in alle overige levensgebieden?

Hetzelfde doen we vaak ook op andere levensgebieden: werk, familie, vrienden. Ook daar gaan we vaak niet helemaal staan voor wie we zijn en waar we voor staan. Zijn we risico vermijdend, uit angst voor wat anders de gevolgen zijn.

Bang voor de storm

Het leven en de liefde: het kan een behoorlijke achtbaan zijn. Vergelijkbaar met een storm. Zeker als je nog niet in je innerlijke kracht staat! Want dan kan je alle kanten op geslingerd worden: door een ander, door je eigen kritische stem in je hoofd, door je omgeving. Behoorlijk vermoeiend!

Moet je de storm uit de weg gaan?

Absoluut niet. Het kan juist heel verfrissend zijn om af en toe van je plek gewaaid te worden. Daarmee word je uitgedaagd om te ontdekken of de plek waarop je stond nog steeds wel de juiste plek is voor jou.

Ik zie maar al te vaak dat mensen niet op hun ‘eigen plek’ aan het leven zijn. En daarmee per definitie uit hun kracht zijn. En vaak op wilskracht en doorzettingsvermogen dit heeeeeel lang vol weten te houden.

Totdat het knakt, net als een tak in de storm. Heel hard werken om staande te blijven, totdat het te zwaar wordt en omvalt: een burn-out, chronische vermoeidheid, een botbreuk.  

Hoe anders en makkelijk zou het leven zijn als je beweegt zoals riet in plaats van een tak? Dat je moeiteloos meebeweegt met de storm des levens, daarbij je wortels diep in de grond verankerd. Hoe fijn zou dat zijn?!

De storm van het leven zal er altijd zijn

Dingen gebeuren in je leven, daar ontkom je niet aan. Hoe jij hiermee omgaat is allesbepalend hoe jij het leven, de liefde en de dingen die daarin gebeuren ervaart. Je hebt daarin twee keuzes:

Ga je het leven door als tak:

  • Vasthoudend aan het oude, bekende
  • Stug door blijven gaan
  • Kracht gebruiken om staande te blijven

Of als riet:

  • Flexibel meebewegend
  • Gegrond op je eigen plek
  • Dansend in de flow van het leven

Op één plek is er stilte in de storm

Net als bij een tornado, is er ook in de storm des leven een plek waarbij je midden in de storm verkeert en tegelijkertijd alle rust en stilte ervaart: centraal in het midden. Jouw unieke IK-plek.

Wil je weten hoe jij jouw unieke plek kan (her)vinden? Neem contact met me op, ik denk en voel graag met je mee. 

Scroll naar top