100% jezelf zijn: een ware coming out

Veel mensen leven niet hun eigen puzzelstukje, zonder zich hier überhaupt bewust van te zijn. Hun puzzelstukjes zijn vervormd (en ‘eigen’ geworden) door de invloed van onverwerkte (familie)trauma’s, manipulaties vanuit de omgeving, karmische trekkrachten, etc. 

Wat je dan krijgt, is een puzzel waarbij het aan alle kanten wringt. De stukjes sluiten niet meer lekker op elkaar aan, met als gevolg dat er geduwd en getrokken wordt om toch in elkaar te passen. Ook vallen stukjes buiten de puzzel.

Zo zonde! Kan je je voorstellen hoe het leven en de wereld er anders uit zou zien, als iedereen uit de kast komt en precies naar z’n eigen unieke puzzelstukje leeft? Dan valt de puzzel moeiteloos in elkaar en vormt het samen een prachtig en sterk geheel.

Waarom gaat het zo vaak mis?

> Overgeërfd trauma

Op het moment dat er een geheim of niet verwerkt trauma in je familie(geschiedenis) zit, dan heeft dat effect op jouw puzzelstukje, deze wordt als het ware misvormd. Het goede nieuws is dat jij dit zelf kan herstellen: door het trauma terug te geven aan degene bij wie het oorspronkelijk hoort, kan diegene zijn puzzelstukje herstellen en krijg jij jouw unieke vorm weer terug. Familieopstellingen zijn hier een goede hulpbron voor.

> (Mis)match met ouders

Op het moment dat jij je unieke zelf als kind tot uiting brengt en je vader of moeder wijzen je daarom af (ze worden op dat moment geraakt/geconfronteerd met hun eigen misvormde puzzelstukje), dan heb je als kind maar één keuze: je gaat je net zo lang vervormen totdat je ‘past’. Je hebt nou eenmaal hun zorg en liefde nodig om te overleven. Omdat je deze aanpassing onbewust maakt en je al jong eigen maakt, is de kans groot dat je je identificeert met deze nieuwe vorm. Je gaat geloven dat je zo bent.

> Keuze partner en vrienden

Vervolgens stap je in deze ‘misvormde’ vorm het volwassen leven in en trek je mensen aan die bij deze vorm passen. Dit kan een tijdje kloppen (voor sommigen hun hele leven), maar de kans is groot dat jij ergens bent gaan voelen dat het niet (meer) klopt. Vaak ontstaat hier een duwen en trekken tussen twee puzzelstukjes, waarbij de ‘strijd’ gaat over wie zijn puzzelstukje gaat aanpassen om weer te kunnen matchen.

> Jezelf niet serieus nemen

Als je het gevoel hebt dat je niet gezien, gehoord of serieus genomen wordt door een ander, dan kan ik je één ding verklappen: dan is het ware dilemma dat je jezelf niet ziet, hoort en serieus neemt.

Dit is het moment dat je unieke puzzelstukje van binnenuit tegen jou zegt of misschien wel schreeuwt: zie me, hoor me, neem me! Een prachtige kans om de connectie met jezelf te herstellen.

Hoe kan ik meer mezelf worden?

> Stop de strijd

Een belangrijke voorwaarde om de connectie met jezelf te herstellen, is dat je de focus durft te verleggen van de ander naar jezelf.

Geloof me, elke strijd die je met een ander voert, is in een diepere laag een strijd met jezelf. Als jij 100% ja zegt tegen jezelf, dan vervalt de strijd met je omgeving volledig. Het effect kan twee kanten op gaan: je besluit afstand van elkaar te nemen óf ieder gaat z’n eigen puzzelstuk onderzoeken. Beiden zijn positief.

> Lef

Je wil namelijk geen mensen in je omgeving die geen volmondig JA zeggen tegen jouw pure ik. Dan kan je daar beter afstand van nemen, zodat ruimte ontstaat voor nieuwe mensen die wel matchen met jouw pure ik.

En mocht je allebei je eigen puzzelstukje gaan onderzoeken, dan maak je beiden een stap naar heelheid en puurheid. Hoe mooi is dat!

Om deze stap te zetten heb je wel enige lef nodig om voor jezelf te gaan staan. Want je weet vooraf nooit welke uitkomst het zal hebben.

> Vertrouwen

Wat ik je daarin nog wil meegeven, is dat je erop mag vertrouwen dat de weg naar jouw pure ik altijd de goeie weg is. Niet perse de makkelijkste, wel de mooiste.

Diep van binnen zit een groot verlangen van jouw unieke puzzelstukje om zichtbaar te worden, te gaan shinen, de mooiste en liefdevolste versie van jezelf te worden. En dan, dan past de puzzel opeens moeiteloos in elkaar.

Verlang jij er ook zo naar om je pure ik te laten shinen? Neem gerust contact met me op om te onderzoeken wat ik daarin voor je kan betekenen.

Liefs,

Simone

Scroll naar top