Effectief coachen is balanceren op de grens

In wit gebied kom je niet vooruit.  In zwart gebied raak je het vertrouwen kwijt.
Effectief coachen doe je in grijs gebied. Want daar ontstaat beweging, ontstaat groei.

‘Ik heb het gevoel eindelijk bij de kern te komen’
‘Er is nog nooit iemand zo dichtbij gekomen’
‘Eén sessie met jou heeft me verder gebracht dan jaren bij de psycholoog’
‘Ik heb al meerdere coaches en therapeuten gehad, maar nu kom ik er eindelijk doorheen’

Dit soort uitspraken zijn eerder de regel dan uitzondering als ik een nieuw coach-traject met iemand start. Onwijs mooie complimenten natuurlijk, waar ik heel trots op ben. Al voelt dat wat ik doe als ‘gewoon’.

Tegelijk komt de vraag naar boven: wat doen die andere coaches, psychologen en therapeuten dan anders? Ik weet zeker dat de meesten met hart en ziel bezig zijn om iemand verder te helpen. En toch lukt dat blijkbaar niet altijd.

 

Waar zit het verschil? Ik ben tot een aantal inzichten gekomen. Deze deel ik graag met je. Niet om mezelf op de borst te kloppen, maar om nog bewuster te worden van de cruciale aspecten om effectief te coachen met impact.

Cruciale eigenschappen voor coachen met impact

1. Een sterk fundament van veiligheid en vertrouwen

Wit gebied: het creëren van een veilige plek waarin iemand z’n verhaal durft te vertellen. Een heilige graal in begeleiding en een ontzettend belangrijke basis voor vertrouwen. Echter: wit gebied is niet de plek van verdere groei. Met uren praten en mee hummen komt een coachee niet verder. Het verhaal wat verteld wordt is 9 van de 10 keer het verhaal van de interne beschermer, die wil voorkomen dat de echte pijn naar boven komt. Dat is precies het verhaal dat je als begeleider wilt doorbreken.

Een van mijn belangrijkste krachten is het liefdevol (doch bruut) onderbreken van het mindf*ck verhaal. Zodat ruimte ontstaat voor het verhaal dat er echt toe doet.

2. Zien wat er niet gezegd wordt

De kunst is te ontdekken wat er niet gezegd wordt, wat onbewust beschermd wordt om maar geen daglicht te zien. Dat zijn de grootste pareltjes. Daarvoor heb je heel sensitief te kijken naar wat er met iemand achter de schermen gebeurt. Wat gebeurt er in de blik van iemands ogen, wanneer vertrekt het gezicht met één millimeter, wat gebeurt er in de ademhaling, met de rest van het lijf, de intonatie van de stem. Elk detail telt, geeft waardevolle informatie. Ik kan het niet niét zien, weet inmiddels ook dat dat niet voor iedereen is weggelegd.

3. Balanceren in grijs gebied

De kunst van effectief coachen is het opzoeken van afwisselend lichtgrijs en donkergrijs gebied. Donkergrijs zorgt voor een mega transformatie, lichtgrijs zorgt voor de integratie en verdieping.

Daarbij is het mega belangrijk om niet in zwart gebied uit te komen. Want in zwart gebied ontstaat angst en paniek, ben je het vertrouwen van de coachee kwijt. Sterker nog: daar creëer je nieuwe trauma’s mee, doordat je iemands vertrouwen beschadigt.

Coachees omschrijven mijn coaching als ‘liefdevol genadeloos’, wat ik als groot compliment ervaar. Zonder omwegen naar donkergrijs, zonder de verbinding en het vertrouwen kwijt te raken. Hiermee kom je direct tot essentie en transformatie en bespaar je een hoop tijd.

4. Stabiele factor tijdens turbulentie

Om een coachee verder te helpen, heb je hen liefdevol aan de hand te nemen om gebieden in zichzelf aan te kijken waar het licht nog nooit geschenen heeft. Een black-box vol onzichtbare trauma’s die verlangen om gezien te worden. Om daar naartoe te durven gaan, heb je een sterk eigen fundament nodig. En lef om daar naartoe te gaan. Dit is niet voor iedere begeleider weggelegd.

Om deze rol succesvol in te kunnen nemen helpt het enorm als je persoonlijke ervaring hebt met diepe duiken je eigen black-box in. Dan snap je wat je coachee ongeveer meemaakt. En is de kans dat je verstrikt raakt met je eigen thema’s een stuk kleiner, waardoor je er volledig voor je coachee kan zijn.

De afgelopen 15 jaar hebben bij mij in het teken gestaan van heel veel black-box en turbulente ervaringen mijn eigen binnenwereld in. Niet alleen heeft me dat een heel veel liefdevoller en krachter mens gemaakt, het heeft ook mijn skills om iemand te laten groeien enorm vergroot.

5. Weten en voelen in het kwadraat

Als wetenschapper van huis uit vind ik termen als ‘helderweten’ en ‘heldervoelen’ nogal vage begrippen. Toch kan ik er niet omheen dat ik tijdens sessies op de een of andere manier al weet of voel waar het in wezen over gaat. En is het mijn ‘ding’ om deze informatie op een vrij nuchtere manier in te zetten om vele malen sneller en dieper tot iemands kern te komen. Zonder dat ik daarbij vaag aangekeken wordt. Sterker, vaak opent het ook het bewustzijn van mijn coachees om zelf sensitiever te worden. Supertof om te zien.

Ik voel ook steeds meer dat het mijn taak is om de rationele en spirituele wereld met elkaar te verbinden op een manier die voor de ratio toegankelijk is. Want daarmee wordt een ongekende bron van informatie voor veel meer mensen toegankelijk. Hoe mooi is dat!

6. Overzicht tussen connectie individu en het grotere geheel

Heel veel individuele vraagstukken gaan niet opgelost worden door puur naar het individu zelf te kijken. Daar zit simpelweg de oorzaak van het probleem niet (maar wordt helaas wel vaak op ‘gecoacht’). De kracht van effectief coachen is door te kijken naar de trekkrachten die spelen in het grotere systeem om iemand heen. Balanceer je het grotere systeem, dan komt ook de individu blijvend in zijn of haar kracht.

 

Een assessment heeft ooit geconstateerd dat ik een conceptueel analytisch denkvermogen heb wat boven academisch niveau ontwikkeld is. Ik zie dus verbanden die niet veel mensen zien. Heel handig als het gaat om de grote(re) puzzel te leggen met alle informatie die ik binnen krijg. Daarmee kan gelijk aan de juiste knoppen gedraaid worden om tot structurele groei te komen.

Eigenschappen van een effectieve coach samengevat

  1. Je hebt je eigen shit onder ogen te komen om een goede coach te zijn
  2. Je hebt oog voor detail nodig én overzicht van het grotere plaatje nodig
  3. Je hebt al je voelsprieten in te zetten om te zien en horen waar het écht om gaat
  4. Je hebt vertrouwen en lef nodig om iemand direct naar z’n black-box te begeleiden

 

Op zoek naar een goede coach?

Wil je een stap maken in jouw persoonlijke ontwikkeling en ben je bereid jouw black-box van licht te voorzien? Dan wil je een goede coach die je verder helpt. En niet iemand die een ergens een cursus heeft gedaan en zichzelf daarmee coach noemt.

 

Een aantal handvatten die je kunnen helpen bij het bepalen van de juiste coach voor jou:

  1. Het allerbelangrijkste: je moet je veilig voelen om je verhaal te delen
  2. Je moet je beetje oncomfortabel voelen, dat betekent dat je binnenwereld ‘aan’ gaat
  3. Check de draagkracht van de coach: opleidingen, ervaring, reviews van klanten, etc.

Merk je dat er van binnen iets kriebelt van ‘ik wil jou graag als coach’, voel je dan vrij om een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek in te plannen: www.levensboost.nl/contact

Via persoonlijk contact merk je snel genoeg of het klikt en of ik de juiste coach ben om jou verder te begeleiden. Tevens kan ik – na het horen van jouw verhaal – je adviseren wat voor jou de beste eerstvolgende stap is om te zetten. 

– Simone van den Berg

 

Scroll naar top